PLT Méréstechnikai Kft.

Pressure & Level Transmitters

Select language:    eng   hun
ZigBee alapú rádiós mérőrendszer segítségével szinte percek alatt komplett mérő rendszer hozható létre a kábelezést nem igénylő telepes táplálású rádiós eszközeink segítségével. Hatótávolság 10-több száz méter között, amely rádiós routerek segítségével tovább növelhető. Elem élettartam min. 1 év.

Tekintse meg ZigBee mérőhálózatunkról készült flash prezentációnkat!

A ZigBee egy kis RF teljesítményű, olcsó, vezeték nélküli hálózati protokoll melyet a nemzetközi ZigBee Szövetség definiál. A protokoll létrehozásának az volt a célja, hogy olcsón kis energia felhasználás és alacsony adatátviteli sebesség mellett vezeték nélküli hálózaton megkönnyítse az automatizálást, felügyeleti alkalmazások, vezeték nélküli szenzorhálózatok létrehozását.

Főbb jellemzői:

- Nem szükséges hozzá engedély (2.4GHz-es sáv használata).
- Hatótávolság 10-500m.
- Ad-hoc önszervező hálózat
- Alacsony energia felhasználás, telepes üzemmódú végpontok használata.
- Gyors válasz idő, kis késleltetés
- Hibatűrő biztonságos adatátvitel titkosítható protokollal.
- Olcsó eszközök, alacsony telepítési költség, egyszerű bővíthetőség és karbantarthatóság.


A ZigBee rendszer három fő alkotórészből áll:

- Végpontok: mérőegységek. Lehetnek telepes táplálásúak hosszú elem élettartammal.
- Routerek: adatok továbbítása. Az információ láncszerűen képes a hálózatban terjedni, a hatótávolság ezek segítségével növelhető.
- Koordinátor: az egész hálózat irányítását a koordinátor végzi, amelyből csak egy lehet.


A hálózat speciális protokollja lévén képes önszerveződésre, ha valamelyik eszköz ideiglenes kiesik (rádiós zavar, ideiglenes árnyékolás), akkor lehetősége legyen a másik eszközön keresztül elküldeni az információt. A kapcsolatok a hálózat alkotó elemei között a legjobb adatátvitel biztosító útvonalon jönne lére.

A Plt rendszerében a koordinátor nem csak a hálózat megformálásban játszik szerepet, hanem adatgyűjtő funkciót is ellát, tárolhatja az adatokat és kapcsolatot biztosíthat a PltDat adatgyűjtő program felé. Emellett egy speciális autonóm üzemmód is lehetséges, amikor a végpontok és a koordinátor között olyan közvetlen kapcsolat van, amikor a végpontok bemeneteinek állapotát egyszerűen lemásolja a koordinátor lehetővé téve ezzel egyszerű vezeték nélküli automatizálási feladatok megoldását.

A végpontjaink olyan telepes vagy külső áramforrásról üzemeltethető eszközök, amelyek beépítve egy hőmérséklet-páratartalom érzékelőt is tartalmazhatnak, de emellett 4 szabadon használható bemenetük is van. Átlagos néhány perces mintavételi időt figyelembe véve az elemek élettartama legalább 1 év. Működése általában nem folytonos, két adás között kis áramfelvételű alvó állapotban van.

Bármelyik eszköz esetében (koordinátor, router, végpont) lehetőség van különböző méretű antennák használatára, amelyekkel a hatótávolság jelentős mértékben akár több száz méterre is megnövelhető.
zigbee embléma
© Plt Kft 2012     web: N1Soft www.n1soft.hu